fbpx

Varför du behöver göra en takbesiktning innan du installerar solpaneler

Elpriserna skjuter i höjden till den grad att vår regering till och med numera erbjuder elpriskompensation, och många letar efter nya sätt att få ned elräkningen. Vissa väljer att stänga av värmen och istället elda i öppna spisen, andra att tilläggsisolera för att förhindra att värmen sipprar ut genom väggar och tak. Ett annat alternativ som exploderat i popularitet under de senaste åren är solpaneler – en lösning som Sveriges regering skriver under på och de uppmuntrar att investera i. Det är inte bara ett miljösmart alternativ, du kan också bli självförsörjande och till och med tjäna pengar på att sälja överskottsel. 

Men det finns en fallgrop som många faller ned i, som många inte ens är medvetna om, när de väljer att investera i solpaneler, och det är det nuvarande skicket på deras tak. Nedan går vi igenom allt du behöver veta om takbesiktningar inför när du ska installera solpaneler.

Varför behöver man besiktiga taket?

Ett traditionellt svenskt tak har idag vanligtvis någonstans runt 30 års garanti, detsamma gäller för solpaneler. Samma tak för 20-25 år sedan hade dock inte dem garantierna, för att inte tala om att de redan har två decennium på nacken, om inte mer. Vi tror att inom några år kommer det uppstå stora problem med solpanelsinstallationer på tak som helt enkelt är i för dåligt skick för solpanelerna. Av denna anledning är det viktigt att utföra en takbesiktning för att ta reda på det nuvarande skicket av sitt tak.

Med ett nylagt tak är det brukligt att man får 30 års garanti, du köper dig en trygghet att taket håller lika lång tid som dina solpaneler. Pris för ett nytt tak kan såklart variera, men ett sunt nyckeltal är 1,500 kr/kvm. Om vi har en takyta på 160 kvm så landar ett takbyte på 240 000 kr. Funderar du på att sedan installera solpaneler på ditt nya tak så kan den summan bli lika mycket till. Nytt tak och solpaneler hamnar runt 500 000 kr. Detta ger dig som kund följande val att ta ställning till:

 • Alternativ 1. Besikta inte ditt tak, låt inte heller någon annan göra det. Ta in offerter på solpaneler och välj en leverantör. Leverantören lämnar garanti på solpaneler på ca 25 år. Du hoppas att taket klarar garantitiden på 25 år. Försäkringsbolagen täcker inte takläckage. Kostnad ca 240 000 kr.
 • Alternativ 2. Du byter tak och installerar solpaneler, kostnad 500 000 kr.
 • Alternativ 3. Du kontaktar Fixer, vi utför en oberoende takbesiktning och du erhåller ett åtgärdsförslag. Om du önskar, så ger vi dig en offert på solpaneler också. Vi samarbetar med ett flertal väl utvalda solcellsföretag. Du kommer inte att få några garantier av Fixer att ditt tak klarar 30 år. Men vi åtgärdar ditt tak så att ditt tak får så bra förutsättningar som möjligt.

En takbesiktning är nödvändig för att säkerställa att taket kan hålla lika länge som solpanelerna för att undvika onödiga kostnader, till exempel att behöva montera bort solpanelerna när du behöver rusta upp taket, och att taket faktiskt klarar av den extra vikten. Därför passar det sig bra att investera i solpaneler när man lägger om taket istället för att installera dem på ett gammalt och ta risken.

Fråga dig själv: “Kommer mitt tak att hålla i 25 år till?”, om du är det minsta tveksam så är det kan det bli nödvändigt med takbesiktningar för alla tak du planerar att ha solpaneler på. 

Utför takbesiktningar innan du köper solpaneler

Vi uppmanar alla som funderar på att investera i solpaneler, vare sig det är för en villa eller ett kontorshus, att utföra takbesiktningar på de tak som ni planerar att montera solpaneler på. Kontakta oss så hjälper vi dig med takbesiktning i Göteborg med omnejd. Vi erbjuder oberoende takbesiktning för att kontrollera om ditt tak håller måttet för att installera solpaneler.

Såhär går det till:

 1. Okulär takbesiktning: Vi undersöker takets skick okulärt för att leta efter läckor och andra brister för att säkerställa att taket kan hålla i 25 år till. Vi kollar pannor, läkt och papp så att alla delar håller måttet. Det tar ungefär 15-20 minuter och är helt kostnadsfritt
 2. Genomgående takbesiktning: Upptäcker vi en potentiell läcka eller du redan vet att det finns en läcka kan du köpa till mer genomgående takbesiktningar. Det innebär att vi går in och kollar taket från vinden och under takpannorna. Kostnaden för takbesiktningen drar vi sedan av om du köper taktvätt och takmålning för att rengöra taket och återställa dess ytskikt.
 3. Takservice – Takläggning: Beroende på takets skick kan vi antingen utföra en komplett takservice (taktvätt + takmålning) för att säkerställa att taket kommer hålla lika länge som solpanelerna. Är taket bortom all räddning har vi flera partners som kan hjälpa dig lägga nytt tak.

Tänk på det här innan du installerar solpaneler

FAQ

 1. Undersökning av takets ålder och historik: Den första delen av besiktningen innebär en bedömning av takets ålder och historik. Detta inkluderar en undersökning av takets tillstånd, eventuella tidigare reparationer eller byten, och hur länge taket har funnits på plats.
 2. Inspektion av takets material och konstruktion: Nästa steg är att inspektera takets material och konstruktion. Detta inkluderar att bedöma takets lutning, eventuella beläggningar eller tätskikt, och hur taket är konstruerat och installerat.
 3. Inspektion av takets skick: En noggrann inspektion av takets skick genomförs, inklusive att söka efter eventuella tecken på skador, läckage eller andra problem som kan påverka takets livslängd.
 4. Bedömning av takets livslängd: Baserat på inspektionen görs en bedömning av takets livslängd och hur väl det kommer att matcha solpanelernas livslängd. Om taket bedöms ha en kortare livslängd än solpanelerna kan det behövas repareras eller bytas ut helt.

En takbesiktning innebär en grundlig inspektion av ett tak för att identifiera eventuella problem eller skador. En professionell takbesiktning kan omfatta följande steg:

 1. Inspektion av takkonstruktionen: Takbesiktningen börjar med att inspektera takkonstruktionen, inklusive takstolar, balkar och vindskivor för att leta efter tecken på skador, deformation eller bristande hållfasthet.
 2. Inspektion av takbeläggningen: Takbeläggningen, inklusive takpannor, plåt eller annat takmaterial inspekteras för att leta efter sprickor, skador, läckage, deformationer eller andra tecken på försämring.
 3. Inspektion av takavvattning: Takavvattningssystemet, inklusive stuprör och takbrunnar, inspekteras för att se till att de fungerar korrekt och inte är igensatta.
 4. Inspektion av takisolering: Takisoleringen kontrolleras för att se till att den är ordentligt installerad och inte har skadats av fukt eller andra faktorer.
 5. Bedömning av skador: Om skador eller problem hittas under takbesiktningen, bedöms deras omfattning och eventuell åtgärd som kan behöva vidtas.