fbpx

Tjänster

Taktvätt Göteborg

Taket – den viktigaste delen på en fastighet

Öka det estetiska och tekniska värdet på din fastighet med en taktvätt från oss på Fixer. Ta kontroll över ditt tak och anlita oss på Fixer för takrengöring, algbehandling och taktvätt av takpannor i Göteborg av just ditt tak.

Taket är ofta det första du ser, och ett tak täckt av alger, mossa och smuts förstör helhetsintrycket av en fastighet. Takrengöring är inte bara nödvändigt för sin egen tillfredsställelse, ett rent tak ökar också värdet av en fastighet och möjligheten att locka köpare, hyresgäster, kunder, etc.

Varför tvättar man tak?

Taktvätt är viktigt av två anledningar, den ena är ren estetik – “curb appeal”, den generella attraktionskraften av ett hus eller annan fastighet från trottoaren för en potentiell köpare, hyreshus, kund eller liknande. Den andra anledningen är att genom en god och regelbunden takvård inse att ett välskött tak håller längre – kallat teknisk livslängd.

Öka din “curb appeal”
Takrengöring kan få ett smutsigt tak att se nytt ut igen och tillför ett estetiskt värde för fastigheten utan att behöva byta ut taket. Oavsett stil, färg eller form är ett rent tak alltid en förutsättning för att skapa en trivsam, attraktiv och säker miljö och öka din fastighets “curb appeal”.

Förhindra skador
Teknisk livslängd är tiden fram till dess att taket inte längre kan skydda byggnadens bärande konstruktion eller bakomliggande material och konstruktioner. Ett dåligt eller obefintligt ytskikt gör att ytan tar upp fukt, vilket gynnar påväxt av mossa och alger som binder fukt som kan leda till fuktskador. Därför bör det målas eller impregneras. Ytskiktet skyddar mot nedbrytning av takets pannor samt avvisar fukt, d.v.s. förhindrar fuktskador på undertak och frostsprängningar.

Regelbunden taktvätt är ett krav dels för att avlägsna all typ av mikrobiell påväxt, dels för att skapa förutsättningarna för ett komplett ytskikt som förhindrar ytterligare påväxt.

Hur tvättar Fixer tak?

Besiktning
Oavsett typ av tak, vare sig det är papp eller betongpannor, börjar allting med en besiktning. Vi kontrollerar fastighetens tak och gör en genomgång av fastighetens behov och tillstånd för att föreslå rätt tvättservice och andra åtgärder. Utöver taktvätt kan vi hjälpa er med takmålning och olika typer av fasadtvätt .

Tvättmetoder – Högtryck, Softwash, Algbehandling
Fixer utför takrengöring för företag och privatpersoner där vi erbjuder tre alternativ för taktvätt av takpannor i Göteborg:

 • högtryckstvätt och behandling med ett anti-algmedel
 • enbart anti-algmedel
 • softwash
 • Våra senaste projekt

  Vad kunderna tycker om vårt arbete:

  Peter Kämäräinen
  Peter Kämäräinen
  2023-05-08
  Beställde fasadtvätt och tvätt av takstolar/sims. Killarna som kom gjorde ett bra och noggrant arbete. Blev ett par fläckar på fasaden, antagligen av smuts som rann ner och inte gick bort, men i det stora hela ett kanonjobb! Kan rekomenderas!
  Göran Nilsson
  Göran Nilsson
  2023-04-28
  Kom som utlovat o slutförde arbetet inom utlovad tid. Trevlig personal, bra kvalitet på utförd tvätt av fasader på 2 fastigheter, prisvärt.
  Jynoen
  Jynoen
  2023-04-27
  Vi anlitade fixer för takmålning och taktvätt och målning i höstas inför solpanelsinstallation. Vi är överlag nöjda med arbetet, sidan med solpaneler målades först och där blev det lite bråttom att hinna måla i höstas så resultatet blev inte lika bra som sidan som målades på våren. Vi målade ett rött tak svart så syns lite rött på vissa ställen men det mesta är täckt av panelerna. Andra sidan blev riktigt bra och skulle absolut rekommendera taktvätt och takmålning. Taket ser helt nytt ut.
  Jonathanlarrsson
  Jonathanlarrsson
  2023-04-26
  Ett exceptionellt resultat, utav i särklass, de bästa killarna! Fixer AB, Alexander, William och Oliver gjorde våran altantvätt exakt enligt önskemål och tog till sig all sin breda kunskap för att göra detta genomförande exemplariskt Kommer anlita igen. Håll hårt i er grymma personal!
  Lars Petersen
  Lars Petersen
  2023-04-21
  Med vänlig hälsning Lars Petersen

  Högtryckstvätt + Algbehandling

  Fördelen med högtryckstvätt gentemot att bara algbehandla är att det blir rent direkt. Det är dessutom ett krav som del i underarbetet inför målning. Efter högtryckstvätt utför vi också en algbehandling för att säkerställa att alla sporer på taket tvättats bort och att de inte växer tillbaka.

  Högtryckstvätta gör man av två anledningar – antingen då taket behöver målas om eller då man behöver tvätta rent taket snabbt.

  Algbehandling

  Behandling med anti-algmedel är ett viktigt steg i att vårda sitt tak för att förhindra att alger, mossa, lavar och annan mikrobiell påväxt kan fortsätta växa, men det kan också användas för att rengöra tak.

  Vi duschar taket med ett anti-algmedel, all påväxt dör och transporteras bort av regnet. Detta når full effekt efter cirka två år. Om takpannan saknar sin målade yta blir effekten att påväxten försvinner från taket men takpannan absorberar vatten. Rent estetiskt är denna tjänst bra för pannor upp till cirka 5-15 år gamla med mycket ingrodd smuts – detta varierar dock då det är väldigt beroende på hur mycket väder och vind takpannorna får utstå.

  Takrengöring i Göteborg med anti-algmedel erbjuder effektiv takrengöring till ett bra pris som rengör och förhindrar påväxt.

  Softwash

  Softwash är en rengöringsmetod som använder en teknik för lågtryckstvätt tillsammans med en blandning av biologiskt nedbrytbara algbekämpningsmedel. Det säkerställer att man får död på rotsystemet som förhindrar att det växer tillbaka. Softwash använder ett mycket lägre vattentryck än högtryckstvätt, vilket gör det idealt för takytor som är svåra att rengöra eller som skulle skadas med högtryckstvätt.

  takrengöring | Fixer

  Varför Fixer?

  Lägg inte det estetiska och ekonomiska värdet på din fastighet i händerna på vem som helst – kontakta Fixer för en kostnadsfri offert för taktvätt Göteborg med omnejd idag.

  • Rätt tvättmetod, med rätt kemikalier anpassade efter ditt tak och fastighet.
  • Helhetslösningar för takvård, från tvättning till ytbehandling och målning.
  • Nära samarbete med kunder för att säkerställa att dina behov uppfylls.
  • Lång erfarenhet inom branschen med kunder inom en rad olika industrier.

  Har du solceller på taket?

  Solceller behöver tvättas regelbundet då smuts, vägdamm, spillning och pollen försämrar deras prestanda – smutsiga solceller genererar enbart omkring 70-80% av sin totala förmåga. Det är också viktigt att solceller rengörs på rätt sätt, då felaktig rengöring kan skada panelen och försämra solcellernas effekt.

  Gör dina paneler rena när de är effektiva. Fixer utför solcellstvätt med ultrarent vatten som tvättar rent och försvårar för ny smuts att få fäste.

  Taktvätt Göteborg – Pris

  Har du några fler frågor om metod, utrustning eller pris för vår taktvätt i Göteborg? Välkommen att ringa oss eller ta kontakt med oss genom kontaktformuläret för att boka professionell taktvätt i Göteborg med omnejd.

  Kontakta oss idag för en kostnadsfri offert för takrengöring i Göteborg.

  Takmålning

  Har takpannorna tappat den ursprungliga färgytan betyder detta att ytskiktet är borta och pannan absorberar vatten. I samband med taktvätt i Göteborg utför vi även takmålning av takpannor. Ett tak ska i slutändan skydda ditt hus både från regn och snö, men också ge huset ett vackert yttre. Ett välvårdat tak gör en enorm skillnad för helhetsintrycket av fastigheten och ökar både det estetiska och ekonomiska värdet på huset. Takmålning erbjuder följande fördelar:

   • ytan blir vattenavvisande
   • det blir svårt för påväxt att få fäste
   • taket blir mer estetiskt tilltalande med möjligt att välja den färg du föredrar
   • takpannorna får en yta som binder ihop betongen (inget mer grus i hängrännor)

  Vi har svaret på dina frågor!

  Takets livslängd beror på främst tre faktorer:

  • kvaliteten på hur taket lades
  • takets lutning – ett brantare tak håller längre
  • hur bra och hur ofta taket underhålls

  Beräknad livslängd på ett traditionellt tak är enligt tillverkarna omkring 30 år – detta gäller både papp och betongpannor. Nedan är en uppskattning på medellivslängden för olika takkonstruktioner:

  • takpapp låglutande/platta konstruktioner 20 år
  • gummiduk låglutande/platta konstruktioner 30 år
  • takpapp under takpannor av betong, tegel 30 år
  • takpannor av betong/tegel 30 år
  • korrugerad takplåt med underliggande papp 35 år
  • bandfalsad plåt, falsad plåt med underliggande papp 35 år
  • asbestcementskivor/eternitskivor 30 år
  • plåtdetaljer (runt skorstenar, ventilation etc) 35 år
  • hängrännor/stuprör 25 år
  • skorsten (renovering/ommurning skorstenstopp, tätning rökkanaler) 40 år.

  Taktvätt ökar livslängden på ett tak, med vissa förutsättningar. Den beräknade livslängden från tillverkarna på takpannor är omkring 30 år, med regelbunden takservice kan livslängden i vissa fall dubbla. Det kräver dock att rätt service, med rätt intervall i rätt tid sker.

  Oftast är betongpannor formade som en sinuskurva, detta är för att kunna släppa in luft under pannorna så att luften kan cirkulera och torka upp taket. Betongpannor är till för att i första hand skydda den underliggande pappen mot ultraviolett ljus och eventuellt för det estetiska; pannorna skyddar också mot eventuell brandrisk utifrån.

  En takpanna är uppbyggd med sand, ballast, cement och en ytbehandling. En ny takpanna har ingen garanti för ytbehandlingen från tillverkaren. Garantin gäller bara frostbeständighet. Den estetiska livslängden är betydligt kortare än den tekniska. Det estetiska värdet är kanske inte lika stort som det tekniska men det har ändå ett värde och båda går hand i hand. Det är alltid bra att vara proaktiv och ytbehandla med till exempel algbehandling för att säkerställa att takpannorna både ser bra ut och håller länge.

  När en takpanna nått ett antal år och börjar bli sliten kommer följande att hända:

  • det kommer grus i hängrännan som åker ner i stupröret och riskerar täppa igen ev. dränering
  • färgen på pannorna är borta
  • mikrobiell påväxt
  • taket är inte längre estetiskt tilltalande.

  När takpannorna väl är rengjorda så är frågan, hur ser taket ut? Har det kvar en yta? Regeln är nämligen att all betong behöver en yta, betong kan inte stå obehandlad då den annars bryts ner mycket snabbare – detta gäller både dess estetiska och tekniska livslängd. När taket är rent och inte har kvar sin yta så bör/ska taket ges en ny yta. Detta kallas antingen coating/impregnering eller målning.

  Takservice syftar till en komplett uppsättning av tjänster för att underhålla ett tak och öka dess livslängd och estetiska värde. Det inkluderar bland annat:

  • besiktning av tak ovanifrån och inifrån (vinden) för att bestämma rätt åtgärder
  • montering av nockskydd
  • bättringstäta genomföringar
  • taktvätt
  • målning
  • algbehandling
  • byte av trasiga pannor.
  • mikrobiell påväxt – alger, mossa och lavar
  • löv, grenar och andra lösa objekt
  • sot från skorstenen
  • smuts, grus och damm

  Om man regelbundet (vart 4:e år) algbehandlar sitt tak så behöver du aldrig tvätta taket.
  Då ges inte påväxten någon chans att utveckla sig till mossa och lav.

  Nej. Taktvätt med hjälp av högtryckstvätt skadar inte ett tak så länge trycket på vattenstrålen inte är alltför högt. Ett tak löper störst risk att skadas genom att låta mossa och annan påväxt ligga kvar.

  Beräknad kostnad för ett takbyte är cirka 1600 kr/kvm inklusive moms utan avdrag. Ett tak på 200 kvm kostar alltså cirka 320 000 kr att byta.

  Det finns flera olika metoder för att tvätta ett tak som kräver olika resurser, det finns också olika takmaterial som kan kräva mer eller mindre arbete. Att säga ett generellt pris är missvisande.

  • En algbehandling av normalstort villatak kostar från 3 000 kr ink Rot
  • En taktvätt av samma tak som ovan kostar från 8 000 kr ink Rot

  Teknisk livslängd är tiden fram till dess att taket inte längre kan skydda byggnadens bärande konstruktion eller bakomliggande material och konstruktioner.

  Estetisk livslängd är tiden fram till dess att taket inte längre är estetiskt tilltalande, till exempel att färgen på pannorna är borta eller att takpannorna är täckt av smuts och mikrobiell påväxt.

  Den estetiska livslängden är betydligt kortare än den tekniska. Medan det estetiska värdet inte kanske är lika stort som det tekniska, så har det ändå ett värde och båda går hand i hand.

  Ett välvårdat tak gör stor skillnad på helhetsintrycket

  Andra populära tjänster

  Taktvätt

  Vi arbetar med alla typer av underlag och önskar ni en behandlad altan, så har vi flera olika alternativ.

  Takmålning

  Med regelbunden takvård och rensning av hängrännor ökar du livslängden på taket.

  Fasadtvätt

  Vi har ett flertalet tvättalternativ för entrétvätt. Två populära alternativ är ultrarent vatten eller softwash.

  Altantvätt

  Vi arbetar med alla typer av underlag och önskar ni en behandlad altan, så har vi flera olika alternativ.